DELA

Nu är jordens resurser slut

Overshoot day eller den ekologiska skuldens dag infaller även i år rekordtidigt.

Åttonde augusti tog resurserna slut och nu får vi leva på lånat naturkapital.
– Vi använder slut på resurserna som finns snabbare än någonsin. Hela jordens resurser tog slut åttonde augusti, men de finska resurserna tog slut redan i april. Det beror på att Finland hör till rika delen av världen och den konsumerar mera. Den rikaste femtedelen av jordens befolkning använder fyra femtedelar av jordens resurser, berättar Tove Fagerström från Ålands natur och miljö.

Resten av år 2016 får vi leva på lånat naturkapital. Problemet är gapet mellan konsumtion och vad naturen kan förnya. Koldioxidutsläppen står för mer än hälften av problemet, men kött- och mejeriproduktskonsumtionen är också bovar.

1987 inföll Overshoot day den 24 december. Sedan 2005 har dagen infallit i augusti varje år. Organisationen WWF skriver att det nu krävs drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor.

Hur kan den enskilde ålänning påverka?

– Som enskild individ kan vi påverka hur vi lever och konsumerar. Man kan tänka på maten man köper. Mindre kött och mer vegetariskt, lokalproducerat. På grund av oss människor så avverkas skogar och djurarter försvinner. Jag hoppas att folk skärper sig och det tror jag att vi kan. Det har blivit mer vanligt att man lägger mer pengar på just lokalproducerat och bättre kvalitet, säger Fagerström.

Ekosystemen belastas hårt av avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och ökad koldioxidlagring i atmosfären. Men medvetenheten om konsumtionens roll har ökat bland världens länder. Bland annat Kina planerar att minska sina koldioxidutsläpp med 1 miljard ton till år 2030 genom halverad köttkonsumtion, skriver WWF.