DELA
Foto: Perttu Loumala
Åland har skrivit in klinkbåten på sin lokala lista över företeelser som faller under UNESCOs kriterier för immateriellt kulturarv, och har därmed ett ansvar för att värna klinkbåtarna, skriver Ålands Skötbåtsförenings ordförande Astrid Olhagen i ett pressmeddelande.

Nordiska klinkbåtar med på viktig Unescolista

Den nordiska traditionen att bygga och segla klinkbåtar är nu inskrivet på UNESCOs lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Det blev klart i dag, tisdag.

Utmärkelsen för klinkbåtarna innebär att det internationella samfundet i klartext säger att detta kulturarv måste bevaras för framtiden och att klinkbåtarna lyfts in i ett större sammanhang, skriver Astrid Olhagen, ordförande i Ålands skötbåtsförening.

Den klinkbyggda båten är en speciell båttyp, som i runt två tusen år har haft stor betydelse för kustbefolkningen runt om i Norden.

På onsdag klockan 14.00 ska inskrivningen firas i museet i Sjökvarteret med glögg.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp