DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Nordiska inresande bör undantas från testning”

Inresande från Sverige och övriga nordiska länder bör undantas från kravet på att testa sig vid inresa. Det skriver landskapsregeringen i ett brev till social- och hälsovårdsministeriet.

I brevet, som är underskrivet av lantrådet Veronica Thörnroos (C) och social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) lyfter landskapsregeringen bland annat idrottslagens situation, som hindras från att delta i turneringar och matcher på grund av testningskraven. Enligt utlåtandet har flera aktörer inom den tredje sektorn uttryckt oro för att allt fler slutat träna och röra på sig på grund av de strikta restriktioner som rått under år 2020 och 2021, samt att motivationen att träna minskar när det är svårt eller omöjligt att delta i tävlingar.

– Till exempel har Upplands Fotbollsförbund nyligen beslutat att utesluta åländska lag från att delta i tävlingsmatcher i Upplandsserien eftersom många i de svenska lagen, inklusive lagledare och anhöriga, behöver uppvisa intyg på självfinansierat negativt test vid inresa till Åland och riskerar att nekas inresetillstånd om de inte medför intyg eller har möjlighet att testa sig på Åland inför idrottstävling på Åland, skriver man och fortsätter:

– Många idrottslag som kommer till Åland för tävlingar stannar på Åland endast ett par timmar vilket utesluter möjligheten att i tid testa sig efter inresa. Åländska idrottsutövarna förlorar således tävlingsmöjligheter då svenska idrottsförbund bedömer att det är för dyrt och krångligt för svenska lag att delta i idrottstävlingar på Åland.

Förutom idrottsaspekten för man återigen fram problem med arbetspendling och att testkraven utgör ett hinder för sociala kontakter.

– Skyldigheten att visa upp covid-19-intyg och delta i covid-19-test försvårar de gränsöverskridande sociala, kulturella, arbetsrelaterade och studierelaterade kontakterna. Detta gäller även för andra länder, särskilt de nordiska länderna. Fortsatta resehinder riskerar att försvåra för att visionen om Norden ska bli världens mest integrerade region, skriver landskapsregeringen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp