DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>MEDALJKVINTETT Frida Eriksson, Emma Pussinen, Nora Karlsson, Elsa Häger och Frida Granskog kom alla hem med medaljer från Helsingfors.

Nio FSGM-medaljer för MGF

GYMNASTIK. Medaljerna regnade över MGF:arna under de finlandssvenska mästerskapen i gymnastik.

När allt var över kunde klubben summera två guld, fyra silver och tre brons.
MGF skickade en drygt 30 man stor trupp till de finlandssvenska mästerskapen i gymnastik den gångna helgen. För många av de yngre gymnasterna i klass B innebar FSGM tävlingsdebut utanför Åland.

– Det är mycket därför FSGM finns till; som en chans för de yngsta gymnasterna att göra sin första tävling i. Så ser vi också på tävlingen och försöker alltid att åka dit med många nybörjare, säger MGF-tränaren Malin Pussinen.

Det hindrade emellertid inte MGF:arna från att skörda framgångar i de tyngre klasserna i Helsingfors. I den högsta – F – slog Elsa Häger till med en silverplats i mångkampen i sitt första FSGM i klassen. Klubbkompisen Emma Pussinen slutade trea.

Åt vinnaren Salla Rudnäs från Jakobstad fanns inget att göra.

– Med tanke på Sallas svårighetsnivå och att hon har varit elva på FM så ska hon vinna FSGM, säger Malin Pussinen om vinnaren i F-klassen som såg sju deltagare.

– Men både Elsa och Emma gjorde jämna och bra tävlingar. Elsa hade egentligen bara en miss på bommen och var väldigt stabil, medan Emma missade i barr men tog revansch efter en lite sämre bomserie på FM häromveckan. Båda två var nöjda med sina insatser i helgen.

Svåra program

I klassen under F – E – blev Nora Karlsson, Frida Granskog och Frida Eriksson trea i lagtävlingen bakom Vasa Redskapsfantaster och Grankulla Gymnastikförening.

I den individuella tävlingen blev Karlsson bästa MGF:are med en femteplats i mångkampen.

– Alla tre fick beröm av domarna för sina fristående serier, de kör ganska svåra program, säger Pussinen.

Tova Westmark (klass C äldre) och Smilla Berglund (klass D) stod för de åländska guldmedaljerna i FSGM i sina respektive tävlingsklasser. Ålandssuccén fullbordades i den äldre C-klassen då både Madeleine Wikström och Maja Hallbäck gjorde Westmark sällskap på prispallen.

Hemmatävling i maj

Dessutom blev MGF I tvåa i klass C:s lagtävling (med My Karlsson, Maja Hallbäck, Felicia Höstman och Tova Westmark i laget), medan MGF II tog hand om bronset (med Inna Johansson, Smilla Påvall, Madeleine Wikström och Kajsa Sjöström i laget).

– Tjejerna i C-klassen har tävlat där ett tag nu och börjar blicka mot att kunna gå upp i D snart. Och det var roligt att Smilla kunde vinna efter ha hållit hög klass i de senaste tävlingarna. Att vi gör så pass bra resultat i C- och D-klasserna visar att vi har ett gäng lovande juniorer som är på väg upp, avslutar Malin Pussinen.