DELA

Nina fick femtio år gammal hälsning av sin farfar

Hösten 1968 skrev kapten Harald Lindfors en bok och tillägnade den sina barnbarn. Boken försvann. Ingen visste om den förrän Harald Lindfors barnbarn Nina Lindfors fick ett samtal.

Den ser ut som en helt vanlig anteckningsbok, röd rygg, svarta pärmar, linjerat papper. Boken dök upp i Emmaus sortering förra veckan och verksamhetsledare Robert Jansson reagerade.

– Först tänkte han lämna in boken till Sjöfartsmuseet, men så kände han igen mitt namn och kontaktade mig, säger Nina Lindfors.

Längst fram har kapten Harald Lindfors skrivit ”Till våra kära barnbarn, Gerd, Liselott, Nina” och undertecknat ”Farfar”. Brevet är daterat i Hong Kong 1 september 1968. Boken är skriven på skrivmaskin och Harald Lindström har klistrat in urklipp från dagstidningar.

– Tårarna rann då jag läste. Han har skrivit en bok till oss tre systrar. Boken handlar om två skeppskattor och en skeppshund. Då jag läser den får jag en helt annan bild av min farfar.

Boken är skriven med ett barnperspektiv och texten handlar om livet ombord och hamnanlöp. Archibald Russel var ett speciellt segelfartyg och mediauppbådet var stort då skeppet kom till en hamn.

– I texten dyker också upp personliga saker. Jag hade som barn bilden av att min farmor och farfar inte levde i ett särskilt kärleksfullt äktenskap, men då jag läser hans text inser jag att de tyckte mycket om varandra. Min farfar, som var en reslig skeppare, hade massor av känslor.

Bland annat skriver Harald Lindfors hur det var att inte se sin son förrän sonen var tio månader.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!