DELA
Foto: Joakim Holmström

Niinistö: Oskyldiga tvingas nu erfara krigets fasor

President Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) höll på torsdagsförmiddagen en presskonferens med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Både presidenten och statsministern fördömde i skarpa ordalag Rysslands agerande. Samtidigt konstaterade presidenten att det inte riktas något hot mot Finland.

Sauli Niinistö inledde med att säga att torsdagsmorgonens nyheter varit en bestörtning och att det nu är oskyldiga som drabbas.

”Finland fördömer Rysslands agerande kraftigt och kräver ett slut på de militära aktionerna omedelbart.” sade Sauli Niinistö och konstaterade att när dialog inte fungerat krävs nu andra vägar framåt.

FN:s säkerhetsråd ska samlas i dag för diskutera läget och USA och EU ska diskutera hur sanktionerna mot Ryssland ska utvidgas. EU:s statsministrar, även Sanna Marin, ska också samlas.

– Det är förståeligt om finländare nu känner sig rädda. Jag vill understryka att hotet inte riktas mot Finland, sade presidenten.

Sanna Marin betonade att Finland ger sitt fulla stöd till Ukraina, tillsammans med EU och det internationella samfundet. ”Det går inte att lägga ett pris på fred, stabilitet och människoliv” sade hon.

På presskonferensen ställdes frågor om Finlands eventuella medlemskap i Nato. Sanna Marin konstaterade att frågan säkert nu kommer diskuteras, den kom även upp i riksdagens debatt på onsdagen, men hon betonade att ett medlemskap kräver bred parlamentarisk enighet.

Även utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) deltog i presskonferensen. Han uppgav att omkring 80 finländare har meddelat att de befinner sig i Ukraina.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp