DELA
Foto: Laura Kotila/Statsrådets kansli

Nedstängning i tre veckor i Finland

Statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade i morse under en presskonferens att Finland stänger ner i tre veckor i mars. De strikta restriktioner som nu införs gäller från 8 mars till 28 mars. Det handlar bland annat om distansundervisning i högstadieskolor och utbildningen på andra stadiet. Även hobbyverksamhet för äldre barn kan begränsas. Vad gäller de yngre barnen vill riksregeringen att närundervisningen ska fortsätta.

Antalet deltagare i sammankomster bör begränsas till sex personer.

Nästa vecka kommer förslag om stängda restauranger i enlighet med lagstiftningen om undantagsförhållanden. SOm det finns en majoritet i riksdagen för förslaget att stänga restauranger i tre veckor kan lagändringen klubbas om en vecka. Regeringen vill att staten i så fall kompenserar restaurangföretagen för inkomstbortfallet.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) underströk vikten av att fortsätta med alla åtgärder, från distansarbete till munskydd, som kan minska spridningen.

Exakt vad som gäller för Åland är ännu inte klart, men landskapsregeringen utlovar mera information under dagen. Åland är i spridningsfasen.

Regeringen utesluter inte att beredskapslagen kan tillämpas men det är inte aktuellt i det här skedet. Någon möjlighet att begränsa medborgarnas rörelsefrihet finns inte nu, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Den största ökningen av smittfallen har skett på Åland, visade siffrorna som institutet för hälsa och välfärds direktör Mika Salminen presenterade på en presskonferens.

Nya Åland uppdaterar under dagen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp