DELA

Krönika: När Putin ringde tillbaka

Jag har vid ett flertal tillfällen försökt ringa Rysslands president Vladimir Putin och hans pressekreterare Dimitry Peshkov. Det började med nyheten att Putin eventuellt hade en tomt i Saltvik. Sista gången var när den svenska humorduon Far & Son byggde upp en fiktiv gaybar på samma tomt. Ett gång handlade det om att myndigheter trodde sig ha sett u-båtar utanför Helsingfors och misstänkte att de var ryska.

Jag har bemötts med professionalism och en viss humoristisk underton. De personer som tagit emot mina samtal har vänligt hänvisat mig till att formulera mina frågor i ett mail och det har även kommit svar.

Men när jag ringde angående gaybaren hände någonting som inte hade hänt tidigare.

När jag hade varit ute på ett uppdrag och kom tillbaka till redaktionen fick jag beskedet att Putins presskontor hade ringt och sökt mig. Med andan i halsen riggade jag upp inspelningsutrustningen och ringde tillbaka.

Kvinnan som svarade var sympatisk, och förklarade hur det ligger till med de ryska anti-gaylagarna. Det är inte så hårt enligt henne som utländsk media vill påstå (även fast det inte verkar sant). Hon berättade att hon bodde i närheten av en av Rysslands mest kända dragshowartister, att hon hade flera kompisar som var homosexuella och att det inte finns något motstånd från allmänheten.

När jag ringde dagen efter för att dubbelkolla några uppgifter tog det stopp.

– Du får inte citera mig alls, sade hon.

Efter ett par dagars överväganden och konsulterande med personer som är mer bekanta med det ryska mediaklimatet kom vi fram till att inte sända ut samtalet, även om vi fick indikationer på att taktiken att först berätta något och sedan inte godkänna publicering används i Ryssland för att psyka journalister. Det fanns inget tvivel i samtalet om att jag var reporter och att jag ringde för att sedan kunna rapportera svaren.

Men det kunde vara farligt för både kvinnan och de personer hon pekat ut som gay om nyheten på något sätt plockats upp internationellt, vilket inte är sannolikt men inte heller otroligt.

I veckan kom nyheten att två ryska örlogsfartyg från Svartahavsflottan med moderna och avancerade långdistansmissiler ombord gick in i Östersjön. Kanske det är dags att ringa Putin igen, även om jag oroar mig för vad som händer om de ringer tillbaka?