DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Mycket bekymmersamt”

Om Paf måste följa upphandlingslagen förlorar man konkurrenskraft och i slutändan pengar. Det menar kommunikationschefen Anders Sims.

– Det är väldigt negativt för oss. Upphandlingsreglerna kommer att gälla alla delar av Pafs verksamhet, säger han.
Marknadsdomstolen fastslog nyligen i ett tvistebeslut mellan Paf och byggbolagen Allbygg och Ålands bygg att Paf räknas som en upphandlande enhet och att reglerna för upphandling inte följts inför ombyggnationen och tillbyggnaden av det nya huvudkontoret i Jomala.

Paf tvingades därmed att betala bolagens rättegångskostnader, men samtliga yrkanden på ersättning förkastades av domstolen.

Beslutet i marknadsdomstolen kan orsaka stora problem för Paf, menar Sims. Främst på grund av att upphandlingsreglerna kommer att gälla alla Pafs entreprenörsavtal som är värda mer än upphandlingsgränsen på 20 000 euro.

– Vi har till exempel stora avtal med våra leverantörer av spel och om de måste gå genom en upphandlingsprocess finns det risk för att de inte vill vara med helt enkelt. De kanske inte vill göra sina affärshemligheter offentliga eller är för små verksamheter för att kunna gå genom en sådan byråkratisk process. Det resulterar i att vi blir mindre konkurrenskraftiga, framförallt på den utländska marknaden, säger Anders Sims.

Läs mer i måndagens Nya Åland!