DELA

Munskydd i naturen är fara för djur

”Att skydda sig själv och andra är viktigt men tyvärr hamnar ofta använda munskydd på andra ställen än i sopkorgen.” Det skriver Ålands Hushållningssällskap som varnar för att skydden kan hamna på åkrarna och sedan i djurens foder.

”I munskydden finns en plast eller metallskena, som håller skyddet tätt mot näsan. Skenan kan skapa problem i våra idisslares mag-och tarmsystem, även kallat vasst”, skriver de i ett pressmeddelande.

Vasst är ett samlingsnamn för skador på nätmagen som är en av idisslarens fyra magar. Vassa föremål som fastnat i nätmagen kan orsaka stor skada genom att tränga igenom mellangärdet till hjärta och lungor.

”Förutom vasst kan både idisslare och vilda djur få problem om munskydden fastnar runt tungan eller i svalget. Det kan leda till stort obehag eller i värsta fall skador i halsen.”

Hushållningssällskapet uppmanar därför alla att vara mycket noga med att slänga munskydd på rätt sätt så att de inte hamnar i naturen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp