DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>UNGDOMSLOKAL MUG besöks av 20–30 ungdomar per kväll.

MUG riskerar att stängas vid nyår

Föreningen Vuxna på stan har inte råd att hålla i gång ungdomslokalen Mug nästa år.

Nu ber man staden om hjälp.
Ungdomslokalen MUG på Neptunigatan 5 i Mariehamn kostar 1 350 euro i månaden i hyra. Det är mycket pengar för föreningen Vuxna på stan, i synnerhet eftersom man samtidigt borde ha någon anställd i lokalen som kollar att ordningen hålls.

– Det finns inte pengar till att ha någon anställd just nu. En från styrelsen är där fem kvällar i veckan, utan att få någon ersättning för det. Det är ohållbart! Just nu har vi PAF-medel och medlemsavgift av föräldrar och vuxna som MUG lever på, som knappt räcker till hyran. För att kunna fortsätta ha öppet nästa år så behövs det pengar. Föreningen har kämpat sedan öppnandet för att kunna ha igång lokalen och lyckas vi inte få mer pengar till föreningen så lägger vi ner verksamheten vid årsskiftet, skriver styrelsen i ett brev till staden där de ber om hjälp i form av 7 000 euro för hyran och för att kunna anställa ett par ungdomar.

Föreningen Vuxna på stan grundades 1991 av föräldrar som vill förebygga ungdomsfylleri och dess negativa konsekvenser. Föreningen ordnar nattvandringar i samband med bland annat skolavslutningarna och sedan millennieskiftet har man drivit drogfria MUG, först i det gamla ÅCA-huset och nu på Neptunigatan 5.

Sedan öppningen hösten 2014 har MUG besökts av 20–30 ungdomar per kväll.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!