DELA
Foto: Madelen Holmström<07_Bildrubrik>INTEGRATION PÅ måndag kallar Röda Korset samman sina frivilliga för att börja jobba med stödåtgärder för de flyktingar som ska anlända till Mariehamn och Jomala.

Möte hålls för lyckad integration

På måndag börjar Röda Korset mobilisera sina frivilliga i Mariehamn och Jomala inför kommunernas flyktingmottagande. Till mötet har man bjudit in sina egna volontärer samt kommunanställda.
Med på mötet är Röda korsets mångkulturutvecklare från Österbotten, Nina Stubb, som sakkunig.

– Vi ska tillsammans med kommunerna gå igenom vad deras förväntningar och behov är, säger Röda Korsets verksamhetsledare på Åland Eva Storgårds.

På mötets agenda finns tre punkter: kommunens ansvar gentemot tredje sektorns ansvar i mottagningen av kvotflyktingar, distriktets ansvar gentemot de frivilliga och utbildning av stödfamiljer.

Har ni nytta av erfarenheterna från tidigare flyktingmottagande?

– Det har vi absolut. Förra gången hade Röda korset en påfallande stor roll. Nu ska vi klarlägga vad som hör till kommunernas ansvar, säger Eva Storgårds.

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer med och diskuterar hur vi ska få till stånd en lyckad integration för våra nya invånare, skriver Röda Korset i inbjudan till mötet.