DELA
Foto: Stefan Öhberg

Morddömd vill överklaga till HD

Den åländska kvinna som av Ålands tingsrätt och hovrätten i Åbo dömts till livstids fängelse för mord på sin exmake tänker begära besvärstillstånd till Högsta domstolen. Det säger hennes advokat Markus Hamro-Drotz till Nyan.

Kvinnan dömdes i juni 2021 till livstids fängelse efter att ha anklagats för att tillsammans med en väninna dödat exmaken genom att hälla bensin på honom och tända på. Väninnan erkände sig skyldig och dömdes till elva års fängelse – en dom som hon godtog och inte har överklagat. Hovrätten fastställde bägge domarna i maj i år.

Den livstidsdömda kvinnan anser emellertid inte att de bägge rättsinstanserna korrekt har värderat bevisningen och försöker alltså få till stånd en process i högsta rättsinstansen HD. Finlands Högsta domstol tar dock vanligtvis inte upp fall om de inte är av prejudicerande intresse, alltså i behov av principiella gränsdragningar inför framtida domslut.

– Just när det gäller brottmål och prövning av vad som kan anses vara ”rimligt tvivel” händer det dock att Högsta domstolen tar upp fall, säger Hamro-Drotz till Nyan.

Han vill inte kommentera hur han bedömer möjligheterna att få upp fallet till prövning. (mh)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp