DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ministern visste inte om tunnelplanerna

Infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) är skeptisk till de nya planerna på Föglötunnel.

– Ekonomiskt är det en stor utmaning, även med offentlig-privat samverkan. Utan extra anslag eller privata finansiärer är det inte realiserbart, säger han.
Som nyan.ax berättade i går utarbetar det åländska företaget FS Links just nu en ny plan på en tunnel mellan fasta Åland och Föglö. Finansieringen vill man ska ske genom offentlig-privat samverkan.

Nordberg påpekar att han personligen inte är motståndare till en tunnel, men att en tunnelsatsning finansierad med skattebetalarnas pengar inte är att tänka på.

– Utan extra anslag finns det ingen möjlighet. I slutändan blir det ändå skattebetalarna som ska betala och antalet användare är för få i förhållande till projektet. Med nuvarande passagerarvolymer är det inte genomförbart.

Han har själv inte tagit del av det pressmaterial som FS Links skickat ut.

– Nej, jag har inte fått något vad jag vet. Därför är det också svårt att säga något om planerna. Men generellt är det summan 40 miljoner för hela kortruttsprojektet som gäller.

Nyan vidarebefordrar materialet och ministern återkommer:

– För mig ligger det här tio år fram i tiden, jag ser det här som ett steg två av kortruttsprojektet. Men jag har absolut inget emot att man kommer med egna förslag och det ska bli intressant att se kalkylen.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!