DELA
Foto: Rasmus

Minderårig bilist narkotikapåverkad

Natten till torsdag fick stoppade polisen en personbil i Jomala, enligt ett pressmeddelande. Det visade sig att bilens förare var påverkad av flera olika narkotiska preparat och dessutom saknade körkort. Föraren transporterades till akuten för blodprov och klinisk undersökning, där en läkare bedömer hur mycket narkotikan påverkat körförmågan.Bilens ägare var med som passagerare och denne misstänkts nu för överlåtande av fordon till berusad och till person som saknar körrätt.

I Mariehamn fick polisen tips om en minderårig som kör bil. Patrullen fick syn på den aktuella bilen som då gasade i väg. Patrullen körde efter en liten sträcka tills bilen hamnade på trottoaren och stannade. I bilen fanns två minderåriga pojkar, chauffören var 16 år. Han visade tydliga tecken på narkotika och en snabbtest på urin visade att han var påverkad. Han transporterades till akuten för blodprov och klinisk undersökning. Utöver rattfylleri och straffbart bruk av narkotika misstänks 16-åringen för brukstöld av motordrivet fordon, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och olovlig körning.

Enligt polismannens magkänsla har narkotikaanvändningen ökat oroväckande mycket. Det märks i alla slags uppgifter som polisen åker på.