DELA
Foto: Sussi Essen

Mest nederbörd på norra Åland

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Den senaste veckan har väl varit ganska normal för att vara april. Men en överraskning kom för många som trodde att våren hade kommit på allvar.

På måndagskvällen snöade det på norra Åland. På en del platser upp mot 5–7 cm snö. Men i Mariehamn med omnejd regnade det. Det kom 3,8 mm nederbörd på måndagskvällen (i smält form) i Jomala by vilket betyder c:a 4 cm snö. Men den mesta nederbörden kom på norra Åland.

Inte några kraftigare vindar har det varit och skulle det bli så försvinner nog de ruttna isarna ganska raskt. Men det ser ut att bli mycket svaga vindar den närmaste veckan. Men isarna skall man nog inte längre gå på.

Det finns allt skäl att varna för fjolårsfönan. Även om det har regnat så torkar fjolårsgräset väldigt fort igen. Särkilt farligt är det om det blåser lite då sprider elden väldigt fort och gör att man snabbt tappar kontrollen över elden. Varningen finns ända tills det nya gräset har växt upp.

Många brukar elda upp fönan vilket inte bara är riskabelt utan utan även dödar alla småkryp i gräset som annars gör mycket nytta. Om man ändå tänker elda skall man se till att man har släckningsutrustning helst i form av vattenslang eller hinkar med vatten.

Den närmaste tiden bjuder på frikostigt med sol men frostnätter kan fortfarande förekomma och nederbörden ser ut att bli i det närmaste obefintlig.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan