DELA
Foto: Stefan Öhberg

Anna gör sin examenskonsert på Åland

Anna Randelins karriär som oboist började i Ungdomsorkestern.

Nu har instrumentet tagit henne till Luzern i Schweiz.
Anna Randelin inledde sin musikerbana i Ungdomsorkestern och vid Ålands musikinstitut. Från första början var det oboe som gällde.

Några år senare, ungefär vid andra årskursen i lyceet, insåg Randelin att hon var tvungen att fatta ett beslut: öva mer för att komma in vid musikhögskolor i Sverige, eller låta musiken vara en hobby. Hon satsade.

– Jag kom in vid den klassiska linjen vid Stockholms musikhögskola och avslutar min kandidatexamen till våren.

Höstterminen tillbringade hon, tack vare utbytesprogrammet Erasmus, på musikhögskolan i Luzern i Schweiz. I dagarna återvänder hon för att fortsätta vårterminen.

– Luzern är en liten stad, den påminner mycket om Mariehamn och Åland. Jag kan cykla vart som helst och butikerna stänger tidigt på kvällarna.

I höst planerar hon studera vidare till masterexamen, det är än så länge oklart var i världen det blir. Innan dess ska hon ge två examenskonserter: en på Åland och en i Stockholm.

– Jag vill studera vidare, därefter tänker jag mig en framtid i någon orkester. Som oboist kan jag endera undervisa eller spela i orkester, och ett orkesterjobb skulle vara det ultimata.

 

Läs mer i papperstidningen!