DELA
Foto: Fredrika Fellman

Mariehamnsmuseet leder stadsvandringar

I år arrangerar Mariehamnsmuseet fem historievandringar.

Två av dem fokuserar på Hilda Hongell med anledning av hennes jubileumsår, medan en hålls på Jomala kyrkogård.
Stadsvandringarna som genomförs några gånger varje sommar sedan 2011 anordnas i år i Mariehamnsmuseets regi för första gången. Museet öppnar för säsongen den 4 juni med en särskild utställning om Hilda Hongell, eftersom det i år är hennes 150-årsjubileum.

Stadsvandringarna tjuvstartar man däremot med. Den första går den 3 juni med start vid stadshuset. Filosofie doktor Mia Åkerfelt håller i vandringen och fokus för den blir byggnader av Hilda Hongell. Mia Åkerfelt disputerade 2011 med en avhandling om Hilda Hongell och hennes arkitektur.

Vandringen därefter håller Folke Wickström och Jerker Örjans i. Den är den 12 juni med start någonstans i närheten av Fredsinstitutet eller statyn Havets folk. Även Wickström och Örjans fokuserar på Hilda Hongell-byggnader.

– Vi ska också besöka en källare i Västra hamnen som ingen har sett förut, säger Jerker Örjans.

Den sista vandringen, den 21 augusti, blir inte en stadsvandring, utan hålls på Jomala kyrkogård. Fram till 1880 hade Mariehamn ingen egen begravningsplats, utan mariehamnarna begravdes i Jomala, så där finns ett 30-tal intressanta Mariehamnsgravar bevarade.

Läs mer i fredagens Nya Åland!