DELA
Foto: Andrejs Maculskis

Mariegård – Nordens högsta studentboende?

Kraftigt förhöjd byggnadsrätt på Mariegårds tomt vid Neptunigatan i Mariehamn. Det vill en majoritet i stadsfullmäktige driva igenom.

Stadsplanen för Mariegård har ändrats. Enligt det förslag som stadsfullmäktige skulle ta ställning till i förrgår kväll ska tomten få användas till annat än nuvarande ”social verksamhet” eller till ”handel, förvaltning, service och gruppboende och studentbostäder.” Byggrätten kvarstår men planförslaget ger möjlighet att bygga nytt och i två våningar.

Men nu blir det en ny runda. Stadsfullmäktigeledamot Peter Enberg (MSÅ) anser att tomten, som staden äger, är alltför intressant för att inte utnyttjas ännu mera.

– Varför inte bygga ett åtta våningars hus med målet att skapa Nordens högsta studiebostäder? Mera byggrätt på tomten lockar flera att vilja bygga, sade Enberg och föreslog återremiss.

Förslaget vann med 15 röster mot 10. Socialdemokraterna och flera liberaler motsätter sig projektet huvudsakligen med motiveringen att generalplanen inte tillåter en så stor utvidgning av byggrätten för en enskild tomt. Man tror inte heller att det finns intresse att bygga billiga bostäder på den skuggiga och, enligt dem, oattraktiva tomten.

För stadsarkitekt Sirkka Wegelius kom förslaget som en överraskning.
– Fullständigt oklart vad staden riktigt vill med området, säger hon till Nyan.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!