DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>ORÄTTVIST Det brutna pensionsindexet är orättvist mot både nuvarande och blivande pensionärer, säger Leif Jansson som hoppas på många namnunderskrifter från Åland.

Många vill skriva under initiativ om pensioner

Många ålänningar har skrivit under medborgarinitiativet som har ett rättvisare pensionssystem som mål.

Men hur gör den som inte har nätbank och koder?
Mariehamnaren Leif Jansson, styrelsemedlem i den tvåspråkiga föreningen Finlands Seniorrörelse, skrev en insändare i Nya Åland den 14 januari om det brutna arbetspensionsindexet som upplevs som orättvist och som föreningen vill ha bort.

Arbetspensionens köpkraft urholkas med åren och föreningens mål är att knyta arbetspensionens index till löneindex som före 1995.

Minst 50 000 namnunderskrifter behövs för det medborgarinitiativ som är på gång. Om målet nås måste riksdagen behandla initiativet.

– Det brutna pensionsindexet är inte en angelägenhet enbart för dem som redan har gått i pension. Också de som så småningom ska gå i pension berörs om det här inte ändras, säger Leif Jansson.

För den som har dator och nätbank är det enklast att gå in på www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1591 (välj svenska) och klicka i rutan ”Understöd initiativ”. Den som vill skriva ut blanketten och underteckna initiativet på papper kan gå in på www.medborgarinitiativ 1591.

Blanketter finns för underskrift också på Röda Korsgården i Mariehamn.

– Namninsamlingen pågår till slutet av mars men det bästa är om de som vill skriva under gör det inom februari så att jag har tid att samla in alla och skicka dem vidare, säger Leif Jansson.