DELA
Foto: Röda KorsetPÅ GOLVET Flyktingmottagningarna fylls snabbt. Enligt uppgift från Röda korset behövs det tre nya flyktingförläggningar per vecka i landets kommuner för att möta behovet.

Möjligt med flyktingförläggning på Åland

Det är inte omöjligt att öppna en flyktingförläggning på Åland.

– Om Åland säger ja och Röda korset är med så samarbetar vi gärna, säger överinspektör Visa Knape på Migrationsverket i Helsingfors.
Hittills har beskedet från landskapsregeringen varit att asylsökande flyktingar skickas från Åland till Åbo eftersom det är rikets behörighet.

Men flyktingströmmarna har nu blivit så strida att de flyktingboenden som finns i landet är överfulla. Samtidigt höjs allt fler röster i våra närområden för att också vi bör hjälpa till i den katastrof som utspelar sig framför våra ögon.

Samma sak sker i på flera håll i Europa där man struntar i regelverket och väljer att öppna gränser och hem för att hjälpa människor i nöd i en exceptionell situation.

Så här säger en åländsk småbarnspappa till Nya Åland.

– Jag känner en extrem frustration. Jag klarar inte av att se på nyheterna längre, det är så tragiskt.

Han tror att många känner likadant.

– Om jag kunde så skulle jag ha en flyktingfamilj hemma hos oss. jag betalar, det spelar ingen roll. Vad som helst är bättre än det som flyktingarna måste utstå och jag blir totalt utmattad av diskussionen om vi ska ta emot 10 eller 20 familjer och om de är kvotflyktingar eller inte. Det är inte det det handlar om!

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!