DELA
Foto: Kremlins presskontor

Låt inte vanligt folk bära skulden för Putins krig

Det är världens mest självklara påpekande, men det behöver ändå sägas: vanligt folk ska inte behöva bära skulden för Vladimir Putins krig.

Den demokratiska världen har samlats i sin avsky mot Putins invasion av Ukraina. Sanktionerna är nödvändiga, men drabbar också oskyldiga. Ryssland har drabbats av stängda luftrum, försvunna arbetstillfällen, en störtdykande valuta och brist på varor. Nu närmar sig en ekonomisk kollaps vilket kan leda till allvarliga konsekvenser för befolkningen.

Samtidigt ser vi en allt mer pressad och repressiv statsapparat. Bilderna som kablas ut från landet är nedslående. Regimen har de senaste veckorna arresterat tusentals, däribland barn, som protesterar mot kriget och oberoende medier stänger ner eftersom de flesta helt enkelt inte kan riskera långa fängelsestraff för att berätta sanningen.

Våra blickar är riktade mot Ukraina, precis som de ska vara. Men vi måste också komma ihåg tillvaron i Ryssland blir allt mer hotfull för de som väljer att inte rätta sig efter Putins världsbild. Ett tydligt tecken är tåget mellan S:t Petersburg och Helsingfors som har sett ett uppsving av resenärer efter att stora delar av Europa stängde sina luftrum för ryska flygplan.

Det skapar nya kontaktytor, och därför blir det extra viktigt att påminna sig om att Rysslands maktskikt inte är det samma som det ryska folket.

De senaste dagarna har vi kunnat ta del av nyheter om att ryska medborgare och rysktalande i Norden känner sig otrygga. Några konsekvenser av invasionen har för dem blivit frysta bankkonton, mobbing och fientligt bemötande, även utestängning från vissa universitet och högskolor. Flera vittnesmål har varit anonyma eftersom människor är rädda för sin säkerhet om de berättar om sin härkomst.

Kriget är den ryska maktelitens verklighetsfrånvända försök att återupprätta ett gammalt imperium.

Vanligt folk drabbas av sanktionerna på många sätt, det är en mycket olycklig konsekvens. Vi behöver inte göra det svårare än vad det är för de som redan är här, eller de som kanske är på väg.

Vi ska vara arga. Men vi ska lägga skulden där den hör hemma, på Putin – inte på det ryska folket.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp