DELA

Lufttryck kan stoppa flyget

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Ett kraftigt högryck på som mest 1049 hPa rörde sig på tisdagen in från Ryssland vilket fick temperaturerna på nätterna att sjunka ned till -7 grader på nätterna och -4 på dagarna. Isarna börjar växa till sig i Bottenviken men är fortfarande en bit från det normala. Högsta lufttrycket i Sverige och februari var 1058,0 hPa i Haparanda den 1 februari 2012.

En intressant händelse är från 1970-talet då lufttrycket var extremt lågt i norra Sverige det medförde att flygplanen i norra Sverige inte fick starta eftersom höjdmätaren kalibreras mot lufttrycket och det låga lufttrycket fanns inte i kalibreringen så det blev ofluget tills lufttrycket ökade igen.

Högsta uppmätta lufttrycket är 1085,6 millibar/hektopascal i Tosontsengel–Khövsgöl-provinsen, Mongoliet, 19 december 2001.

Nederbörden var liten men det är normalt för februari som normalt är en av de nederbördsfattigaste månaderna. Nyland, Åboland och Österbotten har ett tunt snötäcke som är 10 cm som mest men på Åland är det 0 cm. Men vid treriksröset är det c:a 1 meter.

Den närmaste veckan bjuder till en början på mest mulet men i mitten av nästa vecka soligare igen. Dagstemperaturerna börjar så småningom röra sig över 0 grader på dagarna.

Mest svaga vindar och nederbörden är i det närmaste obefintlig.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan.