DELA
Foto: Johan Orre

Julkalendern lucka 12 – Klappjakt för den åländska tomten

Nästa år firar Nya Åland 40 år som tidning. I årets julkalender får du godbitar från det första året i tryck.

I dagens lucka gömmer sig ett julspel och minnet av en fotograf.
Dagen före julafton 1981 bjöd Nya Ålands sina läsare på ett underfundigt spel. Spelkonstruktör var Tom Wiklund, som gick bort för nästan exakt ett år sedan – den 11 december 2019.

Wiklund var anställd som fotograf på tidningen Åland 1969–1981, men blev när Nya Åland grundades år 1981 den nya tidningens första fotograf.

Sedermera blev Toms röst bekant för många genom att han startade Ålands första kommersiella radio, Radio 93, och även var programledare i Ålands radio.

Som pensionär startade Tom Wiklund Facebooksidan Vädersidan, där medlemmarna ivrigt diskuterade väder och väderfenomen. På den vägen blev han åter bekant för Nyans läsare, eftersom Toms väderrapporter tillsammans med bilder från Vädersidan publicerades i tidningen en gång i veckan åren 2017 – 2019.

I spelet Tomtens klappjakt från 1981 uppmanas läsarna att samla ”hela dina släkt med mormor, morfar, fastrar, mostrar, barn, barnbarn, farmor, farfar, gran(n)ar, katten och papegojan” för att spela. Spelplanen består av små, detaljrika bilder som på ett underfundigt sätt skojar med lokala företeelser.

Som spelpjäser rekommenderas dadlar och därtill behövs en tärning.

”Lycka till önskar Nya Åland och påpekar att varje likhet med verkligheten är en ren tillfällighet.”

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp