DELA

Yrkeselever gjorde unik tidning

Är det här ett framtida samlarobjekt?
Mixtur, den eleganta tidningen som treorna vid yrkesskolans media- och kommunikationsprogram skapat, utkommer möjligen bara en enda gång.
Orsaken är gymnasiereformen, förklarar läraren Peter Bergström.
Från och med hösten samordnas ekonomi- och mediautbildningen på gymnasienivå. Och handelselever ger varje år ut elevtidningen Ålands Affärer.
– Vi skall inte konkurrera med oss själva.
Men de sexton yrkeselever som gjort Mixtur kan vara mycket nöjda.
När de säger att de har gjort allt som har med tidningsproduktionen att göra så stämmer det. De har skrivit, fotograferat, sålt annonser och gjort layouten. Den sista delen i processen – att aktivt delta i arbetet på Mariehamns tryckeri – var också ett yrkesprov på media- och kommunikationsprogrammet. Planeringen inleddes i skolan i december och tidningen trycktes i fredags.
Budgeten var blygsam. Utöver annonsintäkterna krävdes en hel del frivilligt arbete för att nå målet, en 64 sidor tjock tidning som tryckts i tusen exemplar och delas ut gratis. De bilder som inte tagits av tidningens egna fotografer fick redaktionen tillstånd att använda gratis. Och redaktionens egna illustratör Hanna Åkerblom har varit ”fenomenal”, säger vice chefredaktören Linnéa Söderholm.
I Mixtur blandas nöje och allvar ur en ungdomlig synvinkel.
– Alla fick komma med förslag på innehållet. Vi har väldigt olika intressen.
Drink- och baktips varvas med goda råd för folk som skall besöka danseventet Sensation White (”ha på dig bekväma skor” och ”dra ingen karatefylla”), piercingar och tatueringar, onlineshopping, fotoskola och en guide till tio störande typer man möter på gymet.
Med mera.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom