DELA

Wilén formger Nyans aktiebrev

Nya Ålands nyemission pågår för fullt. 5000 aktier ska säljas före den 6 november.
Den som köper en aktie får ett aktiebrev, formgett av ingen mindre än åländske konstnären Jonas Wilén.
– Utgångspunkten var att Mosse Wallén i en krönika efterlyste att aktieägarna skulle få något vackert då de tecknar en aktie. Jag tänkte herregud vilken bra idé, berättar Nya Ålands chefredaktör Nina Fellman.
Så här skrev Wallén i sin krönika:
”Nu ska vi alltså teckna nyanaktier igen. Förra gången försökte jag säga att NÅ-aktierna ska vara så vackra att jag kan hänga dem på väggen. Som en ringa men trevlig ersättning för framtida uteblivna dividender. Jag föreslog att Stefan Lindfors skulle ges i uppdrag att utforma dem. Jag minns inte vad som skedde men några vackra aktiebrev blev det inte. Inte så fula och meningslösa som Mariehamns Tryckeris eller Algots Hus, men klart underkända. Ingen hade ens försökt.
Nu slår jag ytterligare ett slag för skönheten. Låt de nya aktierna bli konstverk!
Låt mig kunna hänga dem på väggen!”
Sagt och gjort, Fellman pratade ihop sig med Nyans vd och ekonomichef, och saken var klar.

Unika exemplar
Att det blev just Jonas Wilén som tillfrågades för formgivningen föll sig naturligt.
– Han har varit lite av vår hovkonstnär under många år, och han tände direkt på idén, säger Fellman.
Tanken är nu att Wilén nu ska utforma ett snyggt och modernt aktiebrev som aktieägarna kan vara stolta över. Modernt ska blandas med gammeldags jugendstil, som man så ofta sett på aktiebrev från förr.
– Varje exemplar är numrerat så på det sättet blir varje aktiebrev unikt, säger Fellman.

Rolig grej
Fellman tycker att det känns bra att kunna ge aktieägarna något fint som tack för att de stöder tidningen.
– Om man köper aktier i Nya Åland är det inte i första hand för att få ut dividender, utan för att stöda tidningen. Det här är en rolig grej, det ska kännas som att man får något i sin hand när man tecknar en aktie.
Nyemissionen är ett sätt för Nya Åland att nå ekonomisk balans. På grund av nysatsningar visar bolaget en rörelseförlust på knappt 362.000 euro under årets nio första månader. Emissionen, där 5000 aktier säljs till ett pris på 40 euro styck, väntas inbringa totalt 200.000 euro.

MALIN LUNDBERG