DELA

Vrålåk visades vid Havsvidden

Ta en tur med en Lamborghini eller en Bentley.
Så kan man också locka ut folk på den åländska landsbygden.
Nyan testkörde lyxbilarna vid Havsvidden i Geta.
Från Furulund började åkturerna där provchaufförerna bjöds på snittar och champagne. De som inte orkade sig dit kunde stanna kvar och titta på smycken i Havsvidden.
– Många har ju sin fru med, förklarar hotellchef Heléne Zetterström.
– Vi började fundera på att göra nåt annorlunda och kul och på den vägen är det, berättar Zetterström om hur det hela kom till.
Bentley har ett nära samarbete med smyckeskedjan Breitling, medan Chimenti är lite av Lamborghinis motsvarighet. Breitling har tagit fram en exklusiv klockkollektion där designen inspireras av bilarna. Bland annat finns grillar och paneldetaljer med på uren.
För den som ville hålla reda på tiden kunde man välja armbandsur från ”billiga” varianter på 5 000 euro till lyxigare typer med prislappar på upp till 160 000 euro.
Bentleyn har en prislapp på ungefär 200 000 euro, medan Lamborghinis Gallardobilar (den ena cabriolet) går loss på omkring 220 000.


Bond och Schumacher
När Nyan provkör muskedundren, om än inom lagens gränser, känns det förståeligt att folk har problem att behålla körkortet i dylika bilar. I Bentleyn förvandlas man farligt nog till James Bond, medan cabrioletmodellen av Lamborghini Gallardo övertygar en om att man faktiskt heter Michael Schumacher.
– Bentleyn köper oftast egna företagare som lyckats i livet och vill belöna sig själva. Oftast är köparna bilintresserade och har fler bilar från förut, berättar representanten Päivi Repola.
Detaljer som att panelen i Bentleyn är kokad av skalat valnötsträd och lackerad och slipad fem gånger för hand förstärker skryteffekten.


340 på mätaren
Det enda som far genom huvudet när man sitter vid ratten är att man vill trycka gaspedalen genom durken. När representanterna berättar att Gallardon gör 93 kilometer i timmen i ettan avstår vi till slut klokt nog från vidare experiment. När man ser att mätaren går ända upp till 340 får det en att tänka över sina handlingar lite extra.
Nyans utsändes enda erfarenheter från liknande fyrhjulingar är från dataspelet ”Need For Speed Underground”, men det mäktiga ljudet i Gallardon berättar att det inte är på låtsas.
– Lamborghinin är mer för entusiasterna, ofta lite yngre eller äldre utan barn, fortsätter Repola.
En gång testar vi accelerationen i varje bil. Om man satt i ett Boeing-flyg eller ett hjulfordon är fortfarande svårt att avgöra.

Text: ISAC BOMAN

isac.boman@nyan.ax