DELA

Villkorligt fängelse för sexbrott mot barn

En 67-årig man dömdes i går för grovt sexuellt utnyttjande av sin dotter. Straffet blev villkorligt fängelse och ett skadestånd på 25.000 euro.
Brottet skedde mellan år 1999 och 2000 då flickan var mellan sju och nio år. Den dömde mannen utnyttjade då sin dotter sexuellt i sin bostad vid två olika tillfällen. På grund av flickans beroendeställning och det förtroende hon hyst till sin pappa klassas brottet som grovt.
Åklagarens bevisning grundades främst på läkarutlåtanden från flickans barnspsykiater, hennes egen berättelse och vittnen i släkten. Pappan nekade under rättegången till anklagelserna och menade att han inte har några minnen av händelserna, men tingsrätten anser att det inte finns någon orsak att inte tro på flickans berättelse.
Mannen döms till ett år och tio månaders villkorligt fängelse och böter på totalt 2.160 euro. Han ska även betala ett skadestånd till dottern på 25.100 euro för kränkning och det posttraumatiska stressymptom han orsakat henne. Han ska även betala hennes rättegångskostnader på närmare 4.000 euro.
Den villkorliga domen motiveras med att mannen sedan tidigare är ostraffad och att brottet skedde för länge sedan.

Tanja Lönnqvist

tanja.lonnqvist@nyan.ax