DELA

Vill inte att dottern ska läsa om gud

Familjen Hagmark-Cooper tror inte på gud. Enligt lagen behöver därför inte sjuåriga Ylva läsa religion i skolan, något som pappa Andrew inte visste förrän nyligen.
– Det borde inte ske på föräldrarnas initiativ, säger han.
Andrew Hagmark-Cooper hör inte till något religionssamfund och definierar sig som ateist. Det betyder att han inte tror på gud, och det gör heller inte hans familj. Dottern Ylva går i årskurs 1 i Strandnäs skola där hon läst religion ända sedan skolstarten.
– När jag såg i veckobreven vad de skulle läsa i religionen blev jag upprörd. Där stod det ”skyddsängel”, ”skapelsen” och ”bön”. Jag förstår att man inte lär ut det som fakta, men ändå, säger han.
Enligt lagen som trädde i kraft 1 augusti 2010 måste en kommun automatiskt erbjuda en elev undervisning i livsåskådningskunskap om denna inte hör till ett trossamfund.
– Jag har inte varit medveten om det förut, utan blev det först när jag själv tog reda på vad som står i lagen.


Ett undantag
Ingen information hade alltså kommit från skolan.
– Rektorn sa att de missat att informera om alternativet till religionsundervisning, säger Andrew Hagmark-Cooper och tillägger:
– Processen blir ju lite fel om skolan ska ringa runt och fråga oss ”vill du att vi tar ut barnet ur religionsundervisningen”, då blir barnet ett undantag. Jag tycker man före skolstarten ska erbjuda livsåskådning till alla, de som inte tillhör ett religionssamfund eller de som har en annan tro. Om man inte får informationen, hur ska man välja?
Läs mer i papperstidningen!

Malin Tillström