DELA

Vilka planer har du för butiken?

Hallå där, Björn Krogell, som tog över föreståndarskapet i Kumlinge Andelshandel den 1 mars. Vilka planer har du för butiken?
– Jag vill göra butiken till en levande lanthandel och kallar det Din butik. Vi ska lyssna på ortsborna eftersom de är våra viktigaste kunder. Efter deras önskemål ska vi ändar sortimentet och avyttra varor som har stått på hyllorna i evigheter. Vi ska ha lättrörliga konsumtionsvaror.
Krogell kommer ursprungligen från Nagu i Åbolands skärgård och säger sig känna mentaliteten och jargongen i skärgården. Han har 30 års erfarenhet av matbranschen,som bland annat platschef på ett stort matföretag i Sverige.
Information om Kumlinge Andelshandel fick han via bekanta. Alla bitar passade, intresset var ömsesidigt och nu har Krogell inlett arbetet med att förverkliga sina planer. Han vill göra butiken till en social träffpunkt där man kan köpa en kopp kaffe med bulle eller smörgås. Får man bygglov planeras en altan för sommaren kaffegäster.
Finns det hopp för en skärgårdsbutik?
– Ja, absolut, en sådan här butik måste finnas på en så här stor ö.
Utmaningen är att få butiken lönsam också utanför turistsäsongen, som under sju veckor fyller på kassan i alla skärgårdsbutiker. Kumlinge kommuns tre butiker inleder nu ett samarbete rörande inköp av varor
– Vi ska träffas i dag (läs fredag) och strukturera upp samarbetet så att vi hinner bli klara innan juni, säger Björn Krogell.

Nina Smeds