DELA

Viking Line väntar inte på gasteknik

Visionen om ett passagerarfartyg som drivs av LNG, flytande naturgas, har visat sig ligga flera år in i framtiden.
Så länge lär Viking Line inte vänta på en nybeställning.
Om det innebär att rederiet åter börjat förhandla med STX Åbo om nybyggen kommenterar inte vd Mikael Backman, men Finlands näringsminister säger sig veta att det syns en ljusning för STX.
Viking Line är mycket intresserat av att i framtiden driva sina fartyg med liquefied natural gas, LNG, vilket innebär flytande naturgas. I tidigare intervjuer i Nya Åland har rederiet sagt att man siktar på att nästa nybeställning ska innehålla tekniken.
Men frågetecknena kring tekniken är fortfarande många.
– Allt beror på logistik, pris och liknande saker som vi inte vet mycket om än, säger Viking Lines vd Mikael Backman.
Om LNG-teknologin ligger så långt i framtiden som två, tre år, betyder det att nästa fartyg Viking Line beställer inte blir gasdrivet?
– Så ser det ut om det inte kommer några plötsliga överraskningar. Men jag kan inte kommentera var vi är i beställningsskedet.
I en intervju i tidningen Suomen Kuvalehti säger tekniska direktörn Tony Öhman att Viking Line gärna gör sin beställning i Finland.
Betyder det att ni åter börjat förhandla med STX Åbo?
– Det vill jag inte kommentera, säger Mikael Backman.
I riksdagens frågestund i torsdags sa näringsminister Mauri Pekkarinen (C) att han såg en ljusning för STX Åbo. Vid frågestunden gick ministern inte in på några detaljer, men sa sig veta att mycket är på gång inom varvsindustrin.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Tillström