DELA

Viking Line byter ut 50 livbojar

En tredjedel av Viking Lines livbojar ska bytas ut. De är av ett grekiskt märke som riskerar att sjunka i en nödsituation.
– Vi har haft falska förhoppningar, säger Tony Öhman som fick beskedet i går.
För omkring en månad sedan avslöjades att livbojar av ett italienskt märke inte flyter när de hamnar i vattnet. Nu har felet även uppdagats hos både brittiska och grekiska livbojsleverantörer. Ett konstruktionsfel gör att skummaterialet inne i livbojen skrumpnar ihop när vatten läcker in genom ett hål under en reflex.
En tredjedel av Viking Lines livbojar är av det aktuella grekiska märket, Eval.
– Redan när vi fick höra om de italienska märkena testade vi samtliga livbojar och gjorde en visuell inspektion, även om vi inte hade det aktuella märket. Alla flöt som de skulle och vi trodde allt var frid och fröjd, säger Viking Lines tekniske inspektör Tony Öhman.
I onsdags nåddes han av beskedet att ett nytt test hade gjorts, den här gången med likadana livbojar som finns i den åländska flottan.
– Nu är vår plan att byta ut dem vilket betyder cirka en tredjedel: 50 av 150 stycken. Men situationen är inte akut, vi vet att våra är hela. Men uppenbarligen kan man inte lita på dem på längre sikt.

Testas inte
En stor fråga återstår dock, säger Öhman.
– Vad ska vi byta till? Vi samarbetar med de svenska och finska sjöfartsmyndigheterna som i sin tur samarbetar med EU:s sjöfartsorgan. Myndigheterna tar det här på stort allvar och vi följer utvecklingen.
Hur ofta testas era livbojar?
– När vi får dem är de certifierade och det är allmän kutym att man inte behöver testa dem. Självklart ska man kunna lita på dem när de är certifierade. Men tyvärr är det inte så i alla fall, visar det sig nu.
Hur lång livstid har en livboj?
– Den kan ha väldigt lång livstid. Vi har livbojar ombord som kom med leveransen för 20 år sedan. Sedan beror de förstås på om de är inom- eller utomhus, en del är ute på däck, andra på bildäck, säger Tony Öhman.

Ingen kostnadsfråga
Någon större investering för rederiet blir det inte fråga om när livbojarna byts ut.
– Det är en försumbar summa. För oss är det här ingen kostnadsfråga och inget vi funderar en minut på.
Tony Öhman medger att man blev något tagen på sängen av den nya informationen.
– Vi har haft falska förhoppningar. Men livbojarna har ju fungerat, vad det är för omständigheter som kommit fram till det här är för tidigt att säga
Flera nordiska rederier har de grekiska livbojarna ombord, bland annat Stena Line och Ånedinlinjen, som ju trafikerar till Mariehamn.
Vad de åländska landskapsfärjorna har för livbojar vet inte sjötrafikchef Bo Karlsson när Nyan ringer upp.
– Vi har inte kontrollerat det.
Men det finns skäl att titta på det?
– Jag skulle säga det.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax