DELA

Vi betalar gärna mer för åländsk mat

84 av 100 lägger gärna till några extra slantar för att få lokalproducerad mat. Det visade Nya Ålands pejling på skördefesten.
– Då vet man vad man får för pengarna, säger Roger Karlsson från Saltvik Ödkarby.
– Jag vill ha åländska äpplen säger Helena Eriksson, Mariehamn, tvärsäkert så snart icke-åländskt kontra åländsk mat kommer på tal.
Hon har inte köpt äppel från utlandet på länge.
– De är så besprutade och har så hårt skal att de håller i flera månader. Det är onaturligt och onyttligt att få i sig.
Helena Eriksson brukar göra mos på åländska äpplen, utan några tillsatser.
– Det blir friskt och gott.

Roger Karlsson, Saltvik Ödkarby, gillar också närproducerat bäst.
– Då vet man vad man får för pengarna. Men det är klart att det finns en gräns för vad bra mat får kosta. Men gränsen är inte nådd ännu.
Själv köper han alltid åländska grönsaker och frukter.

Gyrit Hagman, Sund Tranvik, hör till de engagerade vad gäller vår mat och frågor kring den.
– Det viktiga är att maten inte är genmanipulerad och inte framställda av några multinationella företag.
Hon odlar en del själv. Det är det allra bästa.
– Men att ta monopol är fräckt och vi ska komma bort från EU-vansinnet. Men det är klart att maten kan bli för dyr. Alla måste ha råd att få mat i mun.

Diddi Svartsjö, Mariehamn, säger genast att frågan är fel ställd.
– Först måste matpriserna på Åland ner överlag. Vi ska inte ha Nordens högsta matpriser här. Åländsk mat skall vara ekologisk och det ska satsas mer på småskalighet och ekologiska odlingar.Bror-Erik Karlsson, Lemland Hellestorp, gillar åländskt, men handlar ibland i Sverige ändå.
– Jovisst ska åländsk mat få kosta lite mer än annan mat. Men det finns en smärtgräns, det får inte gå till överdrift. Jag far ibland till Sverige och storhandlar, men kött, grönt och bröd får gärna vara åländsk vara.

Krister Koskinen, Mariehamn, vill att maten överlag borde vara billigare.
– Visst köper jag helst åländskt, speciellt när det gäller färskvaror som kött och fisk. Men det får inte kosta hur mycket som helst.

Tage Eriksson på Ålands producentförbund tycker att det är väldigt glädjande att 84 av 100 ålänningar vill betala för närproducerat.
– Det är viktigt att få kommunerna och politikerna att inse värdet av lokalproducerat när matofferter görs. Det ska inte bara handla om pengar, säger Eriksson.
Hur väl tror du den här pejlingen stämmer överens med verkligheten?
– Visst har folk ofta en åsikt utanför butiken och en annan när de står vid hyllan och väljer, men vi känner nog att vi har konsumenterna med oss och att de har stor förståelse för det närproducerade.
Däremot anser Eriksson att butikerna ofta gör onödigt stora påslag.
– Åländsk mat behöver inte vara så dyr. Det händer att kilopriset på paprika ökar med två euro när de kommer till butiken.
Hur bra är ålänningarna på att köpa närproducerat?
– Det finns alltid en grupp som alltid väljer närproducerat och en som alltid tittar på priset först. De senare är svåra att omvända, det är den där mellangruppen vi får försöka påverka.


Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax

tfn 528 451

Tanja Lönnqvist

tanja.lonnqvist@nyan.ax

tfn 528 468