DELA

Vem tar hem årets Rädda Barnen-pris?

Snart är det dags att dela ut årets Rädda Barnen-pris och nu har du möjligheten skicka in nomineringar till vem som ska få detta ärofyllda pris.
– Vuxna borde bli bättre på att tänka som barn, säger verksamhetsledare Janina Björni.
Rädda Barnen priset delas ut till någon som i sitt beslutsfattande eller i sin verksamhet värnat om barnens rättigheter. Tanken med priset är att man ska tänka ur barnets perspektiv men också lyssna till barn i beslutsfattandet. Att tänka ur ett barnperspektiv men behöver nödvändigtvis inte betyda att man förstår barnets behov. Därför är det viktigt att inkludera barn.
– Vi i Rädda Barnen har inte insikt i alla organisationer så därför behöver vi allmänhetens hjälp att hitta kandidater för priset, säger Björni.
Tiden för nomineringar till priset är den 22 oktober och nominera kan man göra antingen via e-post eller telefon. Att vara anonym är tillåtet men för att alla svar ska kunna tas i beaktande och eventuella oklarheter ska kunna redas ut är det viktigt att lämna kontaktuppgifter så att juryn kan få tag i den som föreslagit vinnare.
– Vill man efter det vara anonym går det jättebra, säger Janina Björni.

Tänk på barnets bästa
Rädda Barnen-priset delades för första gången ut ifjol. Då gick det till stadens tekniska chef Kai Söderlund för satsningen på övergångsstället vid Storagatan, det som blinkar.
– Det är ett jättebra exempel på hur man i beslutsfattandet tänker ur ett barns perspektiv och inkluderar dem i beslutsfattandeprocessen, säger Janina Björni.
Priset delas ut i samband med Barnkonventionens dag den 20 november. Tävlingen är tänkt att fungera som en morot för att tänka på barnens bästa.
Ett barn är enligt FN:s barnkonvention en person mellan 0-18 år. Det kan vara en myndighet, organisation eller privatperson som får nomineringen.

1.000 euro till barn
Priset är ett diplom och 1.000 euro som har sponsrats av Ålandsbanken, Ålands Ömsesidiga och ÅCA. Dessa pengar skall skänkas till ett valfritt projekt som jobbar för barns rättigheter. Det kan vara på Åland eller utanför.
– Och vill man skräddarsy en lösning för vinstpengarna går det också bra, säger Janina Björni.
I juryn som utser vinnaren sitter Rädda Barnens styrelse samt två ungdomsmedlemmar från Ålands yrkesskola.
Så känner du någon som du tycker förtjänar detta pris, tveka inte att ringa eller maila Rädda Barnen på info@raddabarnen.ax, ring 14394 eller besök organisationen på Norragatan 13.

Johan Orre