DELA

Vem ska ha äran för god ekonomi?

BUDGETDEBATTEN. Vilken regering skall ha äran för att landskapet klarat lågkonjunkturen relativt bra?
Det bråkar liberaler och socialdemokrater om.
Under gårdagens budgetdebatt var Camilla Gunell (S) irriterad på hur finansminister Mats Perämaas (Lib) beskrev regeringens sätt att hantera krisen.
Hon kallade det en ”saga”.
Den utjämningsfond som regeringen tagit pengar från de senaste åren var så stor som den var tack vare att den förra regeringen lade undan pengar under de goda åren, säger Gunell.
Då satt socialdemokraterna i landskapsregeringen, och liberalerna var ett oppositionsparti. Och då fanns det lagtingsledamöter som inte alls ville spara – bland dem Mats Perämaa, säger Gunell.
Men de ”guldpengar” som den förra regeringen lade åt sidan tar slut om ett par år. Samtidigt skall landskapet spara på gymnasiereformen, skärgårdstrafiken och samhällsreformen där landskapets och kommunernas ansvarsområden och samarbetsformer ses över.
Det blir nästa regering som får ta många av de besvärliga sparbesluten, enligt Gunell.
Finansministern satt i ett möte på tisdagen och kunde inte delta i debatten om hans eget ansvarsområde. I stället blev det partikamraten Olof Erland som svarade att Gunells beskrivning var direkt vilseledande.
Den sittande regeringen har fått ner konsumtionsutgifterna och lyckats med något anmärkningsvärt – man har upprätthållit den åländska välfärden trots lågkonjunkturen.
Men sparåtgärderna har varit drastiska och Erland tror att det blir svårt att sänka konsumtionsutgifterna ännu mera.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom