DELA

Vattnet är bra – men strålningen är stark

Med värmen kommer också två mer eller mindre farliga plågor: UV-strålning och giftiga alger. Båda går det att skydda sig emot.
De finska kvällstidningarna har i sommar slagit på stora rubriker om en rekordhög nivå på UV-strålning. Meteorolog Minna Rantamäki på Meteorologiska institutet vill dock tona ned varningarna.
– Just nu är mätningarna preliminära och det är svårt att dra stora linjer. Vi gav visserligen en varning för UV-strålning i slutet av juni, när UV-indexet beräknades överstiga värdet sju. Men jag skulle inte säga att strålningen är speciellt stark i år, om man till exempel ser på en tioårsperiod, menar hon.
Rantamäki menar dock att UV-strålningen kan ha en starkare påverkan i skärgården än på fastlandet. Dessutom är vissa individer känsligare mot solen än andra.
– Men det är dåligt att prata om den farliga solen, solen har så många bra effekter också, säger hon.
– Man ska följa de allmänna rekommendationerna, skydda sig och framför allt småbarnen mot solen, inte bränna sig. Men sommartiden är så kort att man ska passa på att njuta av solen också.


Rent vatten
Den andra plågan som kan förstöra en dag på stranden är giftiga alger. Som Åland24 berättade i torsdags är badvattnet på Åland enligt ÅMHM:s senaste mätningar rent. När Nya Åland besöker Nabben i Mariehamn syns inga alger till. På Småholma i Möckelö finns alger i strandvattnet, men de är inte av den giftiga blågröna sorten.
– Vi har bra badvatten runt på Åland generellt. Men algblomningarna kan komma fort och försvinna fort, så det kan vara svårt att hänga med, säger miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson på ÅMHM.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

Se inslaget Åland 24:s inslag om badvattenkvalitet här!


Annakaisa Suni

annakaisa.suni@nyan.ax