DELA

Varning för oväder i morgon

Mycket snö och vindar kanske upp till stormstyrka.
Det tror meteorologerna att vi har att vänta under det närmaste dygnet. I morgon har vi ovädret över oss.
På satellitkartorna syns det kraftiga lågtrycket i nordväst tydligt. I dag drar det in över Lappland för att sedan vända söderut och glida in över Åland i morgon kväll.
– Vi tror att Åland drabbas värst av lågtrycket och att det glider förbi resten av Finland, säger Leila Konkala, på Finlands meteorologiska institut, FMI.


Natten tuffast
Lågtrycket för med sig nederbörd i form av snöstorm. Som det ser ut nu är det natten mellan onsdag och torsdag som blir tuffast, då utlovar prognoserna rikligt med snö.
Men inte nog med det, från och med i morgon ökar också vinden i styrka.
– På onsdagen blåser det också upp rejält och Åland får sydliga vindar som ute på havet antingen passerar gränsen för storm eller ligger mycket nära den, säger Konkala.


Aningen kallare
På land blir vindstyrkan något mindre, 15 – 17 meter per sekund, det är storm då det blåser minst 24, 5 meter i sekunden.
Det blir också aningen kallare men Åland får sannolikt inte de extrema temperaturer på minus 20 grader som resten av Finland kommer att utsättas för.
Däremot skall man inte glömma att också några få minusgrader i kombination med hård vind är det samma som bitande kyla.


Till helgen
Om det till exempel är 8 minusgrader i vindar på 15 meter per sekund motsvarar det en temperatur på minus 19,4 grader. Minus 3 grader och 10 meter per sekund känns som minus 11.
Det är alltså skäl att klä varmt på sig om man måste ut i morgon och att vara försiktig på kvällen och natten. Efter det börjar det värsta bedarra också om snöfallet dröjer sig kvar till helgen.
– Senare på torsdagen vrider vinden mot sydost och börjar avta, säger jourhavande meteorolog Leila Konkala.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax