DELA

Varmare nätter och mera regn

Tiodygnsprognoserna bjuder på en vecka med plusgrader dygnet runt. Speciellt varmt blir det dock inte och från och med måndag kommer också en hel del regn .
Mars blev cirka tre grader varmare än normalt med medeltemperaturer på mellan plus 2,5 och plus 2,9 på Fmi:s åländska stationer. Månadens varmaste dag i hela Finland var den 12 mars då det uppmättes 13,5 grader i Jomala. Kallaste natten på Åland inföll den 20 med minus 9,4 grader på flygfältet, kallast i landet var det två dagar innan med minus 34,3 grader i Enontekiö i Lappland.
För vår del bjöds det inte på några nya rekord men i Sverige blev det på många orter den varmaste marsmånaden sedan mätningarna startade på 1800-talet. Det gäller bland annat för Falun i Dalarna där Smhi noterade plus 17,5 grader den 29 mars. Lägsta marstemperaturen i Sverige står Nikkaluokta i Lappland för som den 18 mars hade minus 35,8 grader.
Nederbördsmängden på Åland blev i snitt 43 millimeter vilket är något mera än den normala på 38. Blåsigast var det den 7 och den 15 mars då det noterades över 20 meter i sekunden i byarna. (tt-s)