DELA

Vårdöbo lurad av konstförfalskare

En omfattande förfalskningshärva har nystats upp i Sverige.
En av dem som lurats av falskt signerade tavlor är bosatt på Vårdö.
Den kända svenska konstnären Bengt Lindström, (1925-2008), är bland annat berömd för färggranna målningar av förvridna ansikten och för utsmyckningar av offentliga platser.
För några år sedan slog konstvärlden i Sverige larm om att det på marknaden förfalskningar av Lindströms verk på marknaden.
Det larmet fick en Vårdöbo att dra öronen åt sig. Han hade i början av millenniet både för sin egen del och för sitt dåvarande företag köpt sammanlagt tre Bengt Lindström-målningar av en konsthandlare som han inte var närmare bekant med. En av de tre tavlorna kostade 60.000 kronor.
Vårdöbon kontaktade polisen i Sverige.
Det visade sig att han inte var den enda som anlitat konsthandlaren i samma syfte och att han inte heller var den enda som lurats. En hel rad av personer satt med falska tavlor som de hade betalat tiotusentals och till och med hundratusentals kronor för.
Vårdöbon var missnöjd med att statens tagit hans falska konstverk i beslag.
Nu har Svea hovrätt granskat hela förfalskningshärvan med närmare tio olika åtalspunkter. Eftersom det finns risk för att någon i framtiden kan försöka sig på att än en gång sälja samma tavlor som verk av Bengt Lindström får varken Vårdöbons eller de andra förfalskningarna finnas kvar i privat ägo.
Nya Åland har sökt Vårdöbon för en kommentar, utan att ha lyckats nå honom.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax