DELA

Vann skrivtävling för unga

– Det var ett lätt och allmänt tema, säger Anders Östman.
Vinnaren i Nordens instituts skrivtävling som avgjordes i dag (bilden). Prisutdelningen avslutade Ungdomens litteraturdagar. Temat i tävlingen var i år skugga.
Första pris gick till Anders Östman från Kyrkby högstadieskola med motiveringen att han lyckats fånga skuggan utan att röra vid den.
Andra pris gick till Emelie Karlsson från Övernäs högstadieskola. Prismotiveringen är att texten har en djup verklighetsförankring och ett lakoniskt grepp.
Tredje pris gick till Rebecka Rosenqvist från Kyrkby högstadieskola. Motiveringen är att hon beskriver längtan och förtvivlan på ett trovärdigt sätt.

Det vinnande bidraget ”Av mig” av Anders Östman:
Bränd av vattnet
Utfryst av elden
Otrygg i ljuset
När inget är som det borde vara
då är mitt mörker det bästa


Inspiratörer
Krönikören Fred Forsell, som gav ut ”Texter att älska till” 2006, var en av de författare som niondeklassisterna hade chansen att träffa under dagens mingel på stadsbiblioteket. Han berättade att skrivande för honom handlar om att uttrycka sig.
– Ibland är det lättare än normalt att uttrycka sig. Då man känner väldigt starkt för någonting är tröskeln låg, säger han och syftar på den krönika han skrev i Nyan om rånet av grillkiosken Rökka för ungefär ett år sedan.

Läs Freds krönika här!

STAFFAN BJÖRKELL
redaktion@nyan