DELA

Valseger är Harrys nästa mål

Ålands framtid finns i utvecklad självstyrelse – inte självständighet.
Det säger Centerns nya ledare Harry Jansson. Det viktigaste för honom är att centern blir det största partiet efter höstens lagtingsval.
Nej, det var visst ingen ”kupp” på Centerns stämma i fredags när Harry Jansson valdes till ny partiordförande.
Han ler när han på tisdagsförmiddagen läser i tidningen Åland att partikamraten och vice lantrådet Britt Lundberg är ”kritisk mot ordförandekupp”.
Harry och Britt har haft kontakt tidigare på dagen.
– Hon kommer att kräva en ursäkt för ordvalet.
Harry Jansson hade blivit tillfrågad om ordförandeposten i förväg och var intresserad, men när det kom till kritan hade valberedningen en enda kandidat – den sittande partiledaren, trafikministern Veronica Thörnroos. På mötet föreslog Anders Karlsson from Jomala Harry Jansson. Det gick till röstning och då vann han med 30 röster mot Thörnroos 22.
Ett sextiotal medlemmar var med på mötet. Det är bra med åländska mått mätt, tycker Harry Jansson.
Men samtidigt illavarslande med tanke på att det här kan ha varit det viktigaste partibeslutet inför höstens val. Harry Jansson säger att han förstår att flera tunga centerpolitiker, bland annat talmannen Roger Nordlund, valde att ”prioritera familjen”, eller inte avbryta utlandssemestern, för stämmans skull. Och kanske hade flera medlemmar deltagit om mötet inte hållits en fredagskväll. Men det hade möjligen inte påverkat resultatet.

Snabb marsch
Ordförandevalet var anmärkningsvärt även utan misstankar om att det kuppats. Om centern blir det största partiet efter valet – och det är Harry Janssons uttalade mål – så är det han som får i uppdrag att bilda nästa regering. Om han lyckas med det kan han också bli Ålands nästa lantråd.
Det vore raskt marscherat för en politiker som blev invald i lagtinget så sent som 2007 för självständighetspartiet Ålands framtid. När Harry Jansson i fjol gick tillbaka till Centern, där han hade inlett sin politiska karriär, blev Ålands framtid-kollegan Anders Eriksson en enmansgrupp.
Partibytet innebär också att Harry Jansson inte kan ta plats i landskapsregeringen den här perioden, eftersom hans lagtingsplats då skulle gå till Ålands framtids ersättare Brage Eklund.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom