DELA

Väljer bort lagtingsvalet

Peter Grönlund fortsätter som Ålandsbankens vd på styrelsens begäran, trots att han aviserade sin avgång vid stämman i våras.
– Det betyder att jag inte ställer upp i lagtingsvalet i höst, säger han.
Ålandsbankens styrelse meddelade börsen i går att Peter Grönlund stannar kvar på vd-posten tills en efterträdare har utsetts. Grönlund accepterade styrelsens begäran, framgår det i meddelandet.
Vid bankens stämma i våras berättade Peter Grönlund att han avgår med pension i höst. Så blir det alltså inte.
Krävdes det mycket övertalning?
– Jag hade ställt in mig på att kandidera i lagtingsvalet i höst och hade lagt upp planeringen efter det. Det avtal jag hade med banken gjorde det möjligt att gå i pension till valet, säger Peter Grönlund som fyller 59 om ett par veckor.
Efter några dagars betänketid sa han ändå ja till fortsatt bankjobb.
– Styrelsen ville att jag skulle fortsätta tills vidare eftersom man inte löst frågan om min efterträdare.


Eget val
Beslutet innebär att han inte kandiderar i valet i oktober. Han betonar att det var hans eget val – bankens styrelse hade inte krävt att han skulle välja det ena eller det andra. Under den pågående mandatperioden har han varit både bank-vd och lagtingsledamot för frisinnad samverkan.
– Jag har dubbelarbetat i fyra år. Under den tiden har jag inte blivit yngre. Arbetsmängden har inte minskat under åren på någotdera stället. Man måste inse sina begränsningar.
Enligt bolagsordningen kan en ÅAB-vd sitta på sin post tills han eller hon fyller 67.
Var det en uppoffring från din sida att tacka ja till fortsatt vd-jobb?
– Nej. Man måste göra sina val, och nu när jag har valt kommer jag att gå in för jobbet med full energi. Samtidigt har jag trivts med politiken och tyckt att det varit både intressant och lärorikt.
Vad säger partiet?
– Jag har inte pratat med någon annan än ordförande Johan Ehn. Det är lika bra att han får uttala sig om det.


Bad honom fortsätta
Ålandsbankens styrelseordförande Göran Lindholm berättar att arbetet med att rekrytera en ny ÅAB-vd har pågått sedan i våras.
– Vi har anlitat en utomstående rekryteringsfirma som haft i uppdrag att scanna av marknaden i Helsingfors och Stockholm och också ålänningar i förskingringen för att hitta kandidater som kan uppfylla den kravprofil som vi har diskuterat i styrelsen.
Efter sommaruppehållet tog processen fart igen. Nyligen hölls ett uppföljningsmöte där man konstaterade att det inte går i en handvändning att utse Peter Grönlunds efterträdare.
– Som kandidatsituationen ser ut så finns det uppsägningstider och karensregler för personer inom finansbranschen att ta hänsyn till. Därför bad vi Peter stanna kvar tills efterträdaren kan tillträda.
Hur snabbt kan det gå?
– Så snabbt som möjligt, givetvis. Att Peter valt bort lagtingsvalet är hans eget val.


”En übermensch”
Vilken är styrelsens kravprofil på nya vd:n?
– Önskelista kunde man lika gärna kalla det. Jag vill inte kommentera det desto närmare. Det gäller att hitta någon som skapar den bästa profilen för banken och det mest lönsamma resultatet. En ”übermensch” helt enkelt, säger han och skrattar.
Ska den blivande vd:n ha bankerfarenhet?
– Det är en fördel. Det är väldigt många namn som har gåtts igenom och som fortfarande gås igenom. Naturligtvis gäller det här också kandidater som bor på Åland.
Är du själv intresserad av vd-jobbet?
– Som sagt, jag vill inte kommentera det. Men jag har sagt tidigare att jag inte är någon kandidat.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax