DELA

Val och grundstötning intresserade riksmedia

Visst finns det intresset för Åland öster om Skiftet. Hela 488 träffar på ”Åland” har registrerats i de fastländska medierna – i oktober.
Störst intresse väckte inte helt överraskande lagtingsvalet, men också Ålandsfärjans grundstötning, snuset, IFK Mariehamn, Bio Savoy och Juha Pykäläinen har fått uppmärksamhet.
Dessutom hade Helsingin Sanomat en Dagens fråga om Åland borde lösgöras från Finland eller inte.
Det åländska valet gick inte fastlänningarna förbi. Man rapporterade flitigt både före, under och efter valet och Helsingin Sanomat passade på att fråga läsarna om Åland borde lösgöras från övriga Finland.
Över 6.000 personer intresserade sig för frågan och 64 procent av dem ansåg att det inte var någon bra idé, medan 34 procent höll med. Till den diskussionstråd som följde i kölvattnet av den kontroversiella frågan kom dessutom ett hundratal inlägg från engagerade läsare.
Snusfrågan väckte också de fastländska mediernas intresse och att Åland fick miljonböter för att man fortsatte sälja snus på de åländska fartygen trots att EU ansåg att lagen inte gick att tolkas på annat sätt än att försäljningen endast är tillåten i Sverige och därmed bara på svenska fartyg. Förutom tidningsartiklar uppmärksammades frågan med inslag i både radio och tv.
Ålandsfärjans grundstötning utanför Mariehamn noterades i 24 tidningar och att ett svenskt militärflygplan kränkte finländskt luftrum söder om Åland i slutet av oktober samt Sveriges ursäkt och förklaring till det inträffade publicerades i 23 tidningar.
Andra lokala nyheter som intresserade fastlänningarna var att centralkriminalpolisen har startat en förundersökning om eventuellt brottsligt förfarande i samband med Ålandsbankens bolagsstämma i mars, den åländska kommunstrukturen (mot bakgrund av de omdiskuterade kommunsammanslagningarna i övriga Finland) och landskapets miljövänliga fiskodlingsmetod.


Kulturlivet
Det åländska kulturlivet representerades i oktober av musiker Paul ”Nacke” Johansson, Juha Pykäläinen, ”Stormskärs-Maja” och Bio Savoy. Nacke Johansson var en betydande aktör inom det finländska musiklivet, speciellt på 1960- och 70-talet och komponerade och arrangerade sammanlagt över 700 pop-, jazz- och teatermusikstycken. År 1999 belönades han med det första Georg Malmstén-priset. I oktober avled han på Åland efter en långvarig sjukdom.
Helsingin Sanomat skrev om den åländska biopublikens dilemma efter stängningen av Bio Savoy med rubriken ”Ahvenanmaa menetti ainoan elokuvateatterinsa” (Åland förlorade sin enda biograf).
De nordliga tidningarna Pohjolan Sanomat och Lapin Kansa presenterade ”kraftansträngningen av teatern i Kemi” som har satt upp musikalversionen av Anni Blomqvists ”Stormskärs-Maja”.
Konstnären Juha Pykäläinen presenterades i Turun Sanomat i en lång, illustrerad artikel.


Idrotts-Åland
Inte heller den åländska idrottsvärlden har gått fastlänningarna förbi. Störst uppmärksamhet fick IFK Mariehamns lysande matchresultat i Tipsligan, men man noterade också att beach volley-turneringen inte landar på Åland nästa år.
Helsingin Sanomat ägnade också en del spaltutrymme åt fotbollsspelaren Daniel ”Daja” Sjölund och berättade om den ”åländska barnanfallarens” väg till landslagsspelare.
Det är Ålandskontoret i Helsingfors som hållit koll på de fastländska medierna i samarbete med Oy Cision Finland Ab.

LINA ANTMAN