DELA

Vacker och vänlig vinner valet

De ”snyggaste” politikerna får flest röster visar flera undersökningar.
Nyan tog fasta på detta och frågade våra utländska turister vilken av våra partiledare de skulle rösta på – baserat enbart på politikernas utseende.
Utrustade med porträtt av de åländska partiledarna Veronica Thörnroos (C),Viveka Eriksson (Lib), Camilla Gunell (S), Anders Eriksson (Åf), Johan Ehn (Fs), och Gun-Mari Lindholm (Obs) ger vi oss ut på Mariehamns gator. Syftet är att fråga turisterna vem av dem de skulle rösta på om det var val i dag.
Flera studier visar nämligen att politikernas utseende spelar stor roll när vi röstar. Vare sig vi vill tro det eller inte.
En ny studie som utförts vid MIT i USA visar till exempel att man kan använda foton på politikerna för att förutsäga vem som vinner valet.
Utifrån porträtt fick amerikaner och indier svara på frågan vem som var den bästa politiska kandidaten i val i Mexiko och Brasilien. I hela 70% procent av fallen lyckades man svara den som faktiskt vann valet. Utseendet har med andra ord en uppenbar betydelse för hur väl man lyckas som politiker.
Niclas Berggren, docent i nationalekonomi vid näringslivets forskningsinstitut Ratio, har studerat hur politikers utseende påverkar deras valframgångar. Hans studie av finska politiker visar också den på starka samband mellan skönhet och antal röster.
– Det är en viktigare faktor än den upplevda kompetensen när vi röstar, säger han.
Så vem av våra partiledare har ett ansikte som attraherar?
Resultatet hittar du i papperstidningen!

Tanja Lönnqvist