DELA

Upplöst trafikgrupp och nerpackad fartkamera

Polisens möjligheter att övervaka trafiken är i dag sämre än på mycket länge. I våras upplöstes polisens trafikgrupp och den automatiska fartkamera som skaffades för tre år sedan för dyra pengar har fortfarande inte packats upp.
Överkonstapel Eva Fellman var i många år chef för polisens trafikgrupp ända tills den upplöstes. Orsaken var otillräckliga resurser – manskapet behövdes helt enkelt för att täcka polisens vanliga jourverksamhet dygnet runt.
– Trafikgruppen har funnits så länge som jag har jobbat inom polisen och det är inte bra att den har upplösts.

Ändrad attityd
Hennes erfarenhet är att bilisterna har börjat köra fortare än förr. Bilarna blir allt säkrare och trafiken ökar överlag.
Eva håller med det som Sålisbon Inga-Britt Wiktorsson påpekade i gårdagens Nyan – attityderna i trafiken har förändrats.
– Attityderna har verkligen ändrats till det sämre. Här kommer jag och jag ska fram, tänker många i dag.
Om det sedan beror på att trafikövervakningen har tunnats ur eller att egoismen ökat låter hon vara osagt.
– Man ska hinna med så mycket och man har inte tid att stanna upp och ta det försiktigt.
Hon ser fram emot en omorganisering inom polisen som gör det möjligt för trafikgruppen att återuppstå.

Kamera i låda
För tre år sedan beviljade lagtinget pengar för automatisk övervakning med vägkamera av flyttbar modell. En så kallad Tripod-kamera köptes för cirka 30.000 euro men kom aldrig till användning.
– Den ligger fortfarande ouppackad i en låda i Godby. Garantitiden har troligen gått ut utan att vi ens har provat om den fungerar som den ska.
Hur i all vida värld kan det här vara möjligt?
– Ja, säg det. Det är förvånande att ingen från landskapet har reagerat.
Det handlar om en kamera som kan placeras på olika ställen efter behov. Det finns två orsaker till att kameran aldrig har installerats – dels behövs en lagändring för att underlätta processen och dels behövs resurser för att bearbeta de data som kameran samlar in.
Men lagändringen är fortfarande ogjord och polisresurserna för bearbetningen finns inte.

annika.orre@nyan.ax