DELA

Uppgift om avrättningsplatsen saknas i prospektet

Om den i lag fredade avrättningsplatsen ligger inom det område som ska säljas och detta inte framgår i försäljningsprospektet så är det inte korrekt, säger en fastighetsförmedlare som Nya Åland har talat med.
– Det är inte god förmedlingssed.
Efter Nya Ålands artikel i går om försäljningen av området på Gumsansholmen i Föglö Granboda där Ålands sista avrättningsplats ligger har flera läsare reagerat.
Avrättningsplatsen är också en gravplats eftersom allt lämnades kvar när pigan Gustava Johansdotter efter att hon halshuggits brändes på bål 1822 dömd för tre barnamord. Platsen är fredad i lag.
I Citymäklarens försäljningsprospekt som gavs ut i slutet av förra veckan är tre tomter inritade på kartan, men ingen information ges om att avrättningsplatsen finns en bit in på den tomt som ligger längst i söder på området som ska säljas. Både markägaren och fastighetsförmedlaren uppgav för Nya Åland att området för avrättningsplatsen troligen inte ingår i köpet.
Men så kan man inte göra, påpekar en läsare som på plats kunnat konstatera att avrättningsplatsen ligger cirka 30 meter in på det streckade tomtområdet på kartan.
Nya Åland har talat med en fastighetsförmedlare som hävdar att allt som markägare och fastighetsförmedlare känner till om ett försäljningsobjekt måste tas med i försäljningsprospektet.
– Enligt min bedömning borde avrättningsplatsen ha markerats på kartan, vad man än ger för muntlig information åt spekulanterna. Allt som finns inom ramen för ett streckat tomtområde på en karta ingår i köpet eftersom ett utgångspris har angetts. Annars är informationen att betrakta som vilseledande.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre