DELA

Unikt fartyg på kryssningsbesök

Tretton kryssningsfartyg av varierande storlek besöker Mariehamn i sommar. Några kommer flera gånger, så det blir totalt 19 besök. Bland besökarna finns det mycket speciella fartyget The World, ”Världen”.
”Vi har allt vi behöver för perfekt bekvämlighet ombord – från enkla småsaker som att läsa morgontidningen, få tvätten omhändertagen eller fantastik behandling på The World Spa. Men vi kan också upptäcka och njuta av hela världen – utan att ens flytta oss från våra hem.”
Bland annat det kan man läsa på fartygets hemsida. Och visst är det många som minns fartygsbygget, som egentligen är ett flytande höghus med lägenheter, restauranger, butiker, bibliotek med mera.
Tanken väcktes 1995 och hösten 2003 var världens största privata lustjakt färdig, byggd i Sverige och Norge. Fartyget är knappt 200 m långt, cirka 30 m brett och har 699 hyttplatser. Ägarbolaget heter Residensea och finns i Florida.
I detta nu är närmare 90 procent av lägenheterna ombord sålda. Den som önskar och har råd kan emellertid köpa in sig, det finns allt från enrummare på drygt 30 kvadratmeter till stora lägenheter på 300 kvadrat med 3-6 sovrum, alla sovrum med eget badrum!
Priset framgår inte på hemsidan, men är säkert överkomligt för folk med riktigt mycket pengar.
Man behöver inte köpa in sig för att åka med. Man kan hyra lägenhet ombord för sex nätter eller mer. En enrummare kostar 1.200 dollar per natt, litet under 900 euro, för två personer. För den med sex sovrum får man betala 4.200 dollar, strax över 3.000 euro, per natt.
Även om man i marknadsföringen säger att de som reser med The World bor hemma, så framkommer det att hemmet för många är ett av flera ”fritidshus”. Alla bor inte där hela tiden, utan hyr ut lägenheten när de finns på annat håll.
The World startade i år nere vid Kap Horn och Antarktis. I februari tog man sig från Punta del Este till Salvador, så vidare till Port of Spain och Bridgetown, över Atlanten till Kanarieöarna och Lissabon, efter litet kryssningar där vidare norrut och i augusti är det alltså Östersjön som gäller med Luleå längst i norr och St Petersburg längst i öster.
Efter det far The World tillbaka till Medelhavet och kryssar där några månader för att finnas på Kanarieöarna i slutet av december.


Möter konstnärer
Måndag den 20 augusti klockan 10.30 lägger fartyget till i Mariehamn vid kaj 6. Birger Jarl får flytta till på sig, eventuellt till kaj 4. Den 22 augusti lägger fartyget ut igen.
Hur många passagerare man har ombord vet man inte än, men program har det ordnats. Dels blir det guidad rundtur till bland annat Kastelholm. Det ges möjlighet för paddlingsturer och så ordnas besök i Önningebymuseet och hos konsthantverkarna Minna Rundberg och Jussi Mäkelä, som också presenteras kort. Man får bland annat veta att Rundbergs arbeten i rostfritt stål är särskilt eftersökta.


Helins långa lista
Agent för The World i Mariehamn är Sigvard Helin, som också har en hel rad andra kryssningsfartyg här i sommar.
– Det här är någonting jag håller på med för att det är roligt. Egentligen har jag gått i pension, säger han till Nya Åland.
Det är marknadsföringen på mässor och dylikt som gör att kryssningsrederierna får upp ögonen för Åland och så tar de kontakt med en agent på plats. Konstigare än så är det inte om man får tro Helin.
Han har åtta kryssningsfartyg på kommande:
ms Hanseatic 1 juni, ms Deutschland 17 juni, Bremen 27 juni, Silver Shadow 3 augusti, ms Boudicca 4 augusti, The World 20-22 augusti, Black Watch 31 augusti och Silver Wind 9 september.
Dessutom kommer Sea Cloud den 10 juni, Kristina Regina den 14 och 23 juni, Alexander von Humbolt den 22 juni samt den 10 och den 24 juli, Vistamar 2 juli och Island Sky den 7, 11 och 31 juli.
Boudicca och lack Watch är båda 205 m långa och tar över 800 passagerare. För de övriga ligger passagerarantalet mellan cirka 100 och 500.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax