DELA

Unga väljare väljer att inte rösta

En valpejling i några av Åland gymnasialstadieskolor visar att många förstagångsväljare väljer att inte rösta. Elisabeth Nauclér fick mest röster, medan Johan Ehn (M) blev tvåa. Valets unga kandidat Axel Jonsson (ÅF) delade jumboplatsen med den äldsta, Lennart Isaksson (M).
I en pejling inför riksdagsvalet på söndag visar det sig att den största delen av de åländska 18-åringarna inte tänker rösta. Av kandidaterna är det det Elisabeth Nauclér på listan Åländsk samling som får mest röster, Johan Ehn (M) från den andra listan kniper andra platsen.
Unga röstar tydligen inte på unga eftersom Axel Jonsson (ÅF), startfältets yngsta kandidat delar sistaplatsen med den äldsta, Lennart Isaksson (M).
Pejlingen gjordes bland tredjeårseleverna i Ålands yrkesskola, Ålands naturbruksskola, Ålands hotell- och restaurangskola och Ålands Vårdinstitut.

Röstar första gången
Förstagångsväljaren Christoffer Sjölund går sista året på Naturbruksskolan. Han har märkt av att det är riksdagsval på grund av de valskyltar som finns. Han tänker rösta, men vet inte riktigt vilka frågor som är de viktiga i valet.
Tycker du att du fått tillräckligt med information om valet och vad det handlar om?
– Egentligen inte. Det skulle vara intressant att veta vad kandidaterna arbetar för.
Läs hela resultatet i papperstidningen!

Nina Smeds