DELA

Unga uppmanas lära sig kinesiska

– Lär er kinesiska som första främmande språk i skolan!
Det var debattledaren Lennart Engelhardts råd till åländska ungdomar som vill hitta affärsmöjligheter i framtidens miljöteknik.
Förklaringen är enkel – det kommer att finnas en marknad för miljötekniska lösningar i jättelandet Kina inom kort. Landets ekonomi växer fort och det finns en vilja på högsta nivå att inte upprepa miljömisstagen som västländerna har gjort.
Som avslutning på onsdagens Cleantech-mässa och direkt efter prisutdelningen i tävlingen Green Future Challenge för ungdomar ordnades paneldebatt om vilka affärsmöjligheter det finns i framtidens miljöteknik.
Paneldeltagare var Henrik Lindqvist, vd på Ålands vindenergiandelelag, Johan Carlstedt, vd på Connect Sverige – företaget har bolag inom Cleantech i nitton länder – och Mattias Klum, fotograf och föreläsare.
Debattledaren frågade de tre hur de bäst skulle investera 100.000 euro, en miljon kronor.
– Lätt. Investera i vindkraft på Åland, svarade Henrik Lindqvist.
– Gå in i något riktigt nytt, hitta en ny affärsidé, sa Johan Carlstedt.
– Titta på Kina där man arbetar mycket med mikrolån och där man satsar på solceller, sa Mattias Klum.

Drivgaser för bilar
Vilka teknikområden skulle lämpa sig bäst på Åland, var följande fråga.
Producera vätgas av vind för att driva den åländska bilparken var fleras svar.
– Drivgaser för bilar måste vara en del av framtiden.
Ett annat råd är att titta på andra framgångsrika koncept och hitta det som är eget, till exempel biltestanläggningen i Arjeplog/Arvidsjaur och ishotellet i Jukkasjärvi. Ett förslag som framkastades var att Åland behöver en region som kan fungera som mentor – någon att bolla idéer med och lära av.
Det som också behövs är politisk vilja, samarbete mellan olika parter och naturligtvis investerare som är intresserade av att satsa pengar.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax