DELA

Unga plockar knarksvamp på golfbana

Under kvällstid, flera dagar i veckan, får Eckerö golf oinbjudet besök av svampplockande ungdomar
Troligen vill de berusa sig, men de kan de få i sig en livsfarlig svamp som slår ut njurarna.
Att ungdomar åker till Eckerös golfbana om kvällarna och plockar på sig svamp vet både dagligen förbipasserande och klubbens styrelseordförande Nils-Olof Mattsson. Men i år är de fler än tidigare, berättar han..
– Det är ungdomar i 18 till 20-årsåldern och det är flera kvällar i rad som de kommit hit och plockat åt sig. Självklart vill vi inte ha dem där. Men när vi säger till dem så tar det fem minuter så är de där igen. De skyller på att de tappat någon klocka.


Slår ut njurarna
Enligt ett tips till Nya Åland rör det sig om trattkantarellens ”dubbelgångare”, den så kallade spindelskivlingen. Spindelskivlingarna är en stor svampgrupp och till skillnad från kantarellen är många arter mycket giftiga.
En av de farligaste spindelskivlingarna både doftar och smakar gott men kan ge livshotande skador, berättar biologen och svampkännaren Ulf Eklund.
– Den slår ut njurarna. Får man i sig svampen måste man få en njurtransplantation, och det kan räcka med en tumnagel.


Dömd 19-åring
Det kan också röra sig om den så kallade toppslätskivlingen. Svampen är narkotikaklassad och innehåller ämnet psilocybin vilket framkallar hallucinationer, som meskalin eller LSD. Den kan vid snedtripper leda till panikångest, hjärtklappning och andningsförlamning och ge symptom även lång tid efter ett förgiftningstillfälle.
I april 2004 dömdes en 19-årig ålänning till böter efter att polisen beslagtagit toppslätskivling i ynglingens bil. Svampen hade 19-åringen plockat på golfbanan i Kastelholm. Den trivs på fet jord och eftersom golfbanor gödslas är jorden där näringsrik.


Polisen underrättad
Myndigheterna är underrättade om vad som sker på Eckerös golfbana, säger Nils-Olof Mattsson.
– Vi har tipsat polisen så de vet ju vad de håller på med.
Kommissarie Henrik Hagelberg bekräftar att polisen har kännedom om enstaka personer på Åland som eventuellt försökt anskaffa dylika svampar i drogsyfte.
– I vissa förundersökningar som polisen gjort angående narkotikabrott på Åland har polisen också påträffat svampar men i mycket begränsad omfattning, tillägger han, utan att gå in på detaljer.


Förödande bieffekter
Nils-Olof Mattsson vittnar om flera bilar som parkerats vid banan om kvällarna.
– Det är inte ett problem för mig men värst är problemet för de som håller på med det. Jag vill inte att de ska ta livet av sig i unga år.
Okunskap och grupptryck är faktorer som ofta styr ungdomar att testa narkotika eller farliga medel som påstås ha en berusande effekt. Bieffekterna kan många gånger vara förödande.
– Du kan alltid ta kontakt med polisen om du eller dina bekanta blir erbjudna droger. Säg nej till knarklangare, skriver Henrik Hagelberg.

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax